"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
THEMALAYPRESS - FIKIR DENGAN KRITIS | TERUS MELANGKAH LEBIH JAUH.

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Terima kasih kepada para pembaca yang masih setia mengikuti blog ini!
~ MOHAB (Blog layout versi 1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Jumaat, April 05, 2013

Barisan Elit Teratai Dibelakang General Khalid Al Walid

Ini hanyalah gambaran sahaja dan sesungguhnya,
tiada istilah kebetulan,


kerana semuanya telah ditentukan.


Tentera berkuda Khalid Al Walid adalah yang paling elit dizaman Rasulullah s.a.w sehinggalah di era para sahabat.

Manakala Yamamah pula adalah kilang membuat senjata perang tentera mukminin dizaman itu. Terkenal dengan pembuatan pedang yang amat tajam dan salah satu daripada pedang Rasulullah s.a.w adalah buatan Yamamah. Perang Yamamah berlaku pada Disember 632 masehi tidak lama selepas kewafatan Rasulullah s.a.w pada 6 June 632 masehi.

Kisah lain.

Manakala turut disebut dalam sejarah bahawa ada sebilah lagi pedang Rasulullah s.a.w yang bernama Qula'ie قلعي yang diperolehi sebagai harta rampasan perang setelah mengalahkan Yahudi bani Qaynuqa 623 masehi adalah sebilah Pedang (besi) Kedah @ Al Sayf Al Kadaram atau Al Sayf Al Hind.

قلعي - bukan bahasa Arab, bukan bahasa Urdu, bukan bahasa Hindi, bukan bahasa Mandarin, juga bukan bahasa Melayu, tetapi adalah bahasa Parsi yang bermaksud timah dan menurut para ulama yang mentafsirnya قلعي juga bermaksud timah atau timah putih. Menurut ahli sejarah yang lain, pedang ini lain daripada yang lain kerana mempunyai rekaan berbentuk gelombang.


terdapat pada nya ukiran yang bertulis: 
"ini adalah pedang mulia dari rumah Nabi Muhammad s.a.w, Rasul Allah"
haza saiful masharif baiti Muhammad Nabi Rasul Allah


Ini tidak mustahil kerana orang pribumi @ asli tempatan @ tok nenek bangsa Melayu hari ini memang pandai besi malahan pandai emas yang lebih awal daripada tamadun-tamadun didunia pada ketika itu sesuai dengan gelaran Golden Chersonese - Semenanjung Emas yang bermula-pangkal di Segenting Kra bukannya Perlis. Sudah tentu wujud sistem tukar barang @ barter melalui jalan perdagangan di utara Selat Melaka @ Laut Kedah pada ketika itu.

Timah yang terbaik di dunia juga adalah dari Alam Melayu bak kata orang putih The Straits Tin - Highest quality. Pengeluaran-nya sedikit tapi terbaek! Manakala di Siam pula pusatnya adalah di Phuket @ Tanjung Salang, Phang Nga dan Kanchanaburi, semuanya wilayah Melayu!

Lombong timah terbesar zaman purbakala terletak di Alam Melayu.

Banyak penemuan terkini di utara Semenanjung Siam-Malaka oleh ahli arkeologi tempatan  membuktikan perkara itu. Menunjukkan bahawa bukan hanya di Semenanjung Tanah Melayu malahan seluruh Pentas Sunda ini sudah pun berpenduduk pribumi sebelum kedatangan Islam sewaktu zaman Rasulullah s.a.w dan para sahabat. Jikalau tiada penduduk maka tiada ertilah 'watikah' ataupun 'Kedat' yang dibawa oleh Merong Mahawangsa untuk dibacakan dalam usaha dakwahnya.

Terbukti kuat Islamnya pada 222 hijrah bersamaan 800+ masehi kerana wujudnya Undang-undang Kedah yang berbahasa Melayu, dan telah dinyatakan perihal timah (bukan fa-timah) dalam bahasa Melayu dengan panjang lebar didalamnya!

Malahan didalam UUK, Ligor di Benua Siam dieja jawi sebagai Lakur dalam bahasa Melayunya bermaksud 'adunan besi.' manakala Siam pula dalam bahasa Melayu Champa bermaksud 'baik.'

Apa pula kaitannya dengan kisah teratai?

Telah pun wujud satu ketika dahulu sebuah empayar Teratai yang terletak di Alam Melayu. Yakni sebuah empayar Islam yang bermula di Kedah kemudiannya menjalankan pemerintahan dari Benua Siam.

Kita mengatakan empayar ini empayar Melayu kerana menurut Syeikh Ahmad Fatani, duduknya negeri Melayu itu adalah diantara China dan India. Ini bermaksud Alam Melayu itu terletak di antara kedua-duanya - besar wilayahnya.

(Syeikh Ahmad Fatani ini pula adalah pemikir tersohor Islam "Savant of Merit" yang pernah di lahirkan di Alam Melayu dan sangat terkenal namanya sehingga pernah di panggil untuk menyelesaikan masalah perdebatan agama sewaktu pemerintahan Khalifah Ottoman di Turki.)

Jika menurut pengajian ilmu Alam @ pengajian bentuk muka bumi @ geographi, maka dalam wilayah itu ada dinamakan benua, ada dinamakan negara, ada negeri, ada anjung dan ada pula pulau-pulau. Bermakna lengkaplah semuanya di Alam Melayu ini.

"Manakala Teratai dalam bahasa Melayu Siam pula bermaksud Tera - tempat duduk Tai - tempat mati, maknanya bumi tempat kita duduk ini juga tempat kita mati.

Muhammad S.A.W pernah menceritakan yang arash Allah S.W.T terletak di atas air yang luas seperti lautan yang mana mafhum hadis ini memberitahu atas air itu penuh dengan bunga-bunga teratai." (sumber)

Begitulah adunan kisahnya teratai dan besi di Alam Melayu yang menjadi simbolik kepada perisai dan senjata, hidup dan mati, berkhidmat kepada Rasullulah s.a.w di awal kebangkitan Islam terus menerus, zaman berzaman yang tiada boleh dipisahkan sehinggakan menjadi darah daging kepada segelintir umat Melayu yang mengerti pada hari ini.


Panglima-panglima Islam bersiap untuk duel dengan panglima Roman Empire di Yarmuk.George: Apa yang kamu dakwahkan kepada manusia?
Khalid: Supaya mereka mentauhidkan Allah dan menerima Islam.
(tidak menyekutukan Allah dengan sebarang apa pun makhluk dan menerima Islam)

Pada ketika ini panglima Roman bernama George sudah pun menerima Islam, bersolat dua rakaat dan berperang bersama Khalid Al Walid dan menjadi seorang syuhada di Yarmuk.

Sedikit berkenaan Syeikh Ahmad Al Fatani.

Nama lengkap Syeikh Ahmad al-Fathani ialah Ahmad bin Zainal ‘Abidin bin Haji Wan Mushthafa bin Wan Muhammad bin Wan Muhammad Zainal ‘Abidin al Fathani. Beliau dilahirkan pada pada malam Jumaat 5 sya’ban 1272 H/ 10 April 1856 M, di Kampung Jambu Negeri Jerim, Fathani. Beliau bermastutin di Mekah dan meninggal dunia pada 11 Zulhijjah 1325 H / 14 Januari 1908 M, di Mina, akibat sakit lumpuh sebelah badan. Jenazahnya kemudian dibawa ke Makkah dan dikebumikan di tanah perkuburan Ma’la berhampiran dengan perkuburan Siti Khadijah isteri Rasulullah S.A.W. Dari sebelah ayahnya Syeikh Ahmad al-Fathani berketurunan dari Hadramaut, dan dari sebelah ibunya beliau berketurunan dari Syeikh Shafiyuddin yang berasal daripada keturunan Saidina Abbas bin Abdul Muthalib, bapa saudara nabi Muhammad Sallallahu Alaihi - [lebih kurang 1325 tahun selepas hijrah yang lalu. Wasallam.]

0 comments:

Catat Ulasan

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger