"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
THEMALAYPRESS - FIKIR DENGAN KRITIS | TERUS MELANGKAH LEBIH JAUH.

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Terima kasih kepada para pembaca yang masih setia mengikuti blog ini!
~ MOHAB (Blog layout versi 1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Isnin, Januari 21, 2013

Response kepada kenyataan TUN M - Pemberian Kerakyatan Sebelum Merdeka ANGKARA Tunku Abdul Rahman?Dr M syor s'jaya siasat pemberian kerakyataan sebelum merdeka


  • 8:08PM Jan 19 2013 (Malaysia Kini)
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan agar ditubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat isu pemberian taraf kerakyatan kepada sejuta pendatang asing di Persekutuan Tanah Melayu sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan.  
    
"Saya hanya mencadangkan sahaja, dan tidak serius tentang itu
(melaksanakannya)...tetapi jika mahu menjalankan siasatan mestilah secara menyeluruh, ia tidak adil sekiranya hanya fokus kepada satu perkara sahaja dan tidak perkara lain.

Selain itu, katanya, pemberian taraf kerakyatan kepada sejuta pendatang asing di Persekutuan Tanah Melayu sebelum merdeka dilakukan Perdana Menteri Pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj walaupun ia tidak termaktub dalam undang-undang ketika itu.- Bernama
http://www.malaysiakini.com/news/219422


Berikut adalah response TMP kepada kenyataan TUN M diatas.

Menurut sejarah, Almarhom Dato Onn bin Jaafar menentang pemberian kerakyatan kepada warga asing sehingga menyebabkan MCA berpihak kepada UMNO dalam pilihanraya Penbandaran 1952.

Dato Onn sangat menentang perkara ini tetapi UMNO dibawah Tunku Abdul Rahman menggunakan kesempatan yang ada dengan pemberian 1 juta kerakyatan kepada warga asing menurut kepentingan MCA yang mewakili orang Cina pada waktu itu dan juga British yang sememangnya sayang kepada perniaga-perniaga Cina yang banyak membantu mereka mengaut kekayaan Malaya ketika itu.


Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun, hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang, disebabkan apa yang dikatakan ketakbekerjasamaan Dato' Onn terhadap persoalan kewarganegaraan.

Pada tahun 1952, Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang bukan Melayu.

Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952, 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP.

Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.S. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952.

Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku "The Negotiator" Abdul Rahman. (Bab nego-nego ni kena tanya Pak Habib Janda Baik, Tunku yang habaq kat dia)


Berikut pula adalah ucapan Almarhum Dato Onn yang terakhir sebelum meninggalkan UMNO kerana pandangannya membuka keahlian BERSEKUTU bangsa asing kedalam UMNO dengan tidak mengurangkan sedikit pun kuasa Melayu tidak diterima ataupun disalah tafsir. Dan ternyata beliau telah melihat perkara yang bakal menghantui Umat Melayu Semenanjung, dan sememangnya pandangan jauh beliau adalah tepat!

"Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat satu gerak langkah atau cadangan yang hendak dijalan kan di Tanah Melayu ini mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri

Peta yang dinampak oleh kebanyakkan orang Tanah Melayu ini, barangkali ada berlainan sedikit atau sebanyaknya daripada peta yang terbentang didepan mata saya sendiri

Malangnya mulut saya tertutup.

Tidak dapat hendak menzahirkan kepada Umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan dan tanggungan saya itu,

malang saya berkata mulut saya ini tertutup.

Oleh kerana sekiranya dapat saya menzahirkan, saya percaya tiap2 seorang akan bersama-sama saya berdiri menuntut kemerdakaan Malaya itu.

Inilah kalinya yang akhir sekali saya bangun bercakap dihadapan wakil majlis ini sebagai Yang DiPertua UMNO.

Perkataan itu saya tidak mengubahnya.

Dengan ucapan ini maka saya tamatkan pekerjaan saya."

Almarhum Dato Onn bin Jaafar.
26 Ogos 1951


0 comments:

Catat Ulasan

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger