"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Selasa, Januari 20, 2009

Anak Lembu Emas @ Golden Calf

Sedutan dibawah adalah kisah @ sejarah yang diambil dari perspektif karangan yahudi dan nasrani. Sila baca dan cari perbezaannya dari kisah seBenar yang boleh didapati daripada Al-Quran Karim.

Perhatian: Kisah ini boleh menjadi amat berat bagi mereka yang tidak minat sejarah Nabi-nabi.

Anak Lembu Emas @ Golden Calf versi Bibilikal Baru.

An object of worship among the Hebrews, mention of which occurs principally in  the story of the molten calf of Aaron is narrated.

Waiving all critical discussion as to the sources embodied in Exodus 32 the main features of the present narrative are as follows:

Becoming impatient at Moses' long delay on the mount, the people ask Aaron to make them a god or gods to go before them. He yields to their solicitations, and, making use of the golden earrings of the women and children, he causes a "molten calf" or bull to be fashioned. Shortly after its construction Moses returns, and, moved to wrath and indignation, destroys the idol, reducing it to dust and throwing it into the brook from which the Israelites are made to drink. [<-mereka menuduh Aaron @ Nabi Harun A.S yang membikin anak lembu emas tersebut]

Most writers have accepted the view of Philo and the early Fathers, who regarded the worship of the golden calves as borrowed from the Egyptians, and in favour of this opinion is the fact that both Aaron and Jeroboam had sojourned in Egypt shortly before constructing their respective idols; this view, however, has its difficulties, among which is the improbability of an Egyptian deity being set up as the god "who brought Israel out of the land of Egypt ". <-Inilah point yang dicari-cari sebenarnya - kenapa puak Yahudi ini menyembah anak lembu, padahal patung lembu adalah salah satu objek yang menjadi berhala kepada puak2 Firaun Mesir yang selama ini menindas mereka?? Mat Salleh pun pening, xpe nantikan jawapannya....

Source: http://www.newadvent.org/cathen/06628b.htm

-----------------------------------------------------------------------------------

Apa kata Rabai Yahudi mengenai kes ini dalam sedutan dibawah (kisah penuh di Jewish History)

This is a classic case of knowing how to correctly read the text of the Bible. When I say correctly read, I mean, ideally in Hebrew but certainly with the commentators because there's an oral tradition that must be studied along with the simple, very brief description in the text.

When Moses came down the mountain, were all 3 million Jews dancing around a golden calf? No. The Torah in Exodus 32:28 says it was only about 3 thousand people, mostly the mixed multitude of individuals who left with the Jews because they were so impressed by what went on with the Ten Plagues.1

That means that only about .1% of the Jews (one in a thousand) participated and 99.9% of the Jews did nothing wrong, (although the majority's failure to stop the minority from worshipping the Golden Calf was considered a mistake). Yet God's reaction makes it clear he is blaming the whole nation.

Secara terangan mereka memfitnah Aaron @ Nabi Harun A.S dan menulis dalam kitab mereka bahawa Baginda yang membikin lembu emas tersebut. Jadi persoalannya disini, siapa sebenarnya yang cuba mereka lepaskan dari kesalahan tersebut? Siapakah yang menjadi ikutan dan idola mereka ketika itu sehinggakan di anggap hebat (bagi mereka) dan tidak mengendahkan seruan Nabi Harun A.S yang diamanahkan untuk menjaga mereka? Nama siapa yang mereka padam dan sembunyikan dari pengetahuan umum dan kenapa?

Mereka juga mengatakan hanya 1% yang membuat salah dan tidak patut seluruh bangsa Yahudi dipersalahkan. Dari situ sudah nampak gaya mereka mengatakan yang Tuhan itu tidak adil dan tidak patut menghukum mereka. Mereka juga mengatakan yang golongan majoriti tidak berjaya menghalang golongan minoriti oleh sebab itu Tuhan murka kepada mereka. Padahal secara terangan majoriti mereka menentang Nabi Harun A.S dan mereka buat hal ini semasa ketiadaan Nabi Musa A.S.

Oleh itu tidak perlu kita terpedaya dalam analogi 1% atau 99% ini, kerana dalam kisah Nabi-nabi yang terdahulu pun selalunya kita mendapat iktibar bahawa amat sedikit golongan yang beriman (minoriti) jika dibandingkan dengan golongan kafir selalunya menjadi majoriti yang menentang. Contohnya, baca sahaja kisah Nabi Nuh A.S, Nabi Ibrahim A.S, Nabi Musa A.S, Nabi Isa A.S dan kisah Nabi Muhammad S.A.W sendiri. Oleh itu, kisah Anak Lembu juga tidak terkecuali dari perkara yang sama.

Apa yang pasti, mereka sebenarnya mengubah fakta sejarah dengan tulisan-tulisan palsu mereka. Puak-puak Yahudi atau yang berfikiran seperti Yahudi memang pakar menyeleweng sejarah. Banyak contoh yang boleh dikaitkan dalam dunia moden hari ini. (Sejarah Kesultanan Melayu pun ada terpengaruh jugak dengan cerita harut-marut lembu ni...)

Cuma Al-Quran Karim yang terpelihara dan terjamin dari sebarang penyelewangan dan kepalsuan...

----------------------------------------------------------------------------------

Penulis pernah sentuh mengenai Dome of Rock dalam entri yang lalu: Museum Islam Kelabu Asap? Disini penulis cuba kaitkannya sekali lagi.

Golden Dome of Rock itu asalnya tapak kuil Yahudi?

The service in both the Mishkan and later theTemple was carried out by the priest, in Hebrew: the Cohanim. The first Cohanim were Moses' brother Aaron and Aaron's sons. This line has continued for 3,300 years until today. Most interesting is the fact that recent genetic analysis of the Y-Chromosomes of hundreds of Cohanim from around the world proves that close to 80% are in fact descended from a common male ancestors more who lived more than 3,000 years ago.3

Even though the Temple service has been discontinued for 2,000 years Cohanim (who often have the last name: Cohen, Kagan, Kahn, Katz or Cowen) are still awarded special honors (ie the first person called up during the weekly Torah reading is a Cohen) in recognition of their unique status and responsibility.

(ini menunjukkan bahawa bangsa Yahudi ini amat memelihara dan bangga dengan jurai keturunan mereka - contoh paling dekat George Bush bekas Presiden Amirika yang bangga dengan keturunannya dari Panglima Perang Salib yang turun dari kapal Mayflower antara yang pertama mendarat di Amirika. Tidak menghairankan jika sicelaka ini mahu dikenali sebagai Presiden Perang, perang apa?)

This sanctuary -- which was readily dis-assembled and assembled -- the Jews carried around in the wanderings in the desert for 40 years [<-pasal mereka takut berperang dengan penduduk asal Palestin-kisah Jalut]. For 440 years after they entered the land of Israel, but before they conquered Jerusalem, they assembled it in four different locations. After David became king and made Jerusalem his capital, he planned to build a permanent structure just outside the city, atop Mount Moriah where Abraham had offered Isaac as a sacrifice to God [padahal ini sepatutyna kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail A.S] and where Jacob had dreamt of a ladder to heaven. For reason that we will explain later, he did not actualize his plan.

Finally, in 832 BCE, his son King Solomon built the first Temple there, (<-siapa tukang batunya?) and it became the permanent sanctuary until it was destroyed by the Babylonians in 422 BCE. At this time the Ark of the Covenant disappeared never to be seen again. (We will discuss the speculations where it might be hidden when we reach that point in history.)

Seventy years after the first destruction and exile, the Jews returned and the Temple was rebuilt and then again destroyed by the Romans in 70 CE, never to be rebuilt again. The golden Dome of the Rock, which is there now, was built on the site in the year 691 CE and it has stood there ever since.(jadi apasal yang depa dok korek bawah Masjidil Aqsa?)

But we are getting ahead of the story. At this juncture in time, the Jewish people have experienced a national revelation. They've been given the Torah, and built the sanctuary for God to dwell among them. Now they are ready to enter the Promised Land.

(Semasa pemerintahan Khalifah Islam, dari zaman Omar Al-Khatab R.A, Sallehudin Al-Ayubi seterusnya hingga ke zaman Khalifah Ottoman yang terakhir, orang Yahudi dan Nasrani dibenarkan tinggal di Jerusalem, tiada berlaku penindasan seperti yang mereka alami sewaktu Babilon dan Rom. Hari ini kenapa perlu mereka membalasnya dengan membunuh pula umat Islam yang tidak berdosa? Arahan siapa itu?)

----------------------------------------------------------------------------

Nota Penulis:

Baca, faham dan fikirkan...tak payah jerit-jerit.


4 comments:

  1. Di dalam kitab tafsir al-quran(karangan ibnu kathir kalau tak silap saya), diberitahu bahawa As-Samiri menghidupkan lembu emas ini dgn mencampakkan debu-debu dari tapak kaki malaikat Jibrail.

    BalasPadam
  2. Salam TMP.

    Depa dok cari Ark of the Covenant. Tu yg nak sgt korek bwh Masjidil Aqsa tu.

    Wassalam.

    BalasPadam
  3. Salam.

    Cuba baca pasal Ark Of Covenant kat sini http://en.wikipedia.org/wiki/Ark_of_the_Covenant

    BalasPadam
  4. Salam.

    Kasik tgk halaman nie

    http://panduan.org/quran/20?page=9 pasal Samiri.

    Wassalam.

    BalasPadam

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger