"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Isnin, Januari 26, 2009

Fikirkan: Cop Mohor Sulaiman A.S ?

The navy flag of Hayreddin Barbarossa may be confused with the Star of David, a Jewish symbol, used by Israel today. However, the flag is not a Jewish symbol. In medieval times, this star was an Islamic symbol known as the Seal of Solomon (Suleiman) and was extremely popular amongst the Turkish Beyliks of Anatolia. The seal was also used by Ottomans in their mosque decorations, coins and personal flags of pashas, including Hayreddin Barbarossa.[1] Another state known to use the seal on their flag was the Candaro─člu. According to the A. Cresques' Catalan Atlas of 1375, flag of Karamano─člu consists of a blue 6-edged star[2].

Nota Penulis:
No komen. Anyway tahun berapa yang negara haram Zionis buat bendera pakai apa yang mereka 'claim' sebagai 'star of David' ? Hakikatnya Nabi Daud A.S tu membawa agama dan kitab apa? Jadi simbol itu menunjukkan apa sebenarnya? Hang pakat pijak...depa pakat gelak...

14 comments:

  1. Saudara TMP,

    Simbol agama Allah ini mesti akan ada satu titik pertemuan di tengah tengah..

    Bunga Teratai yang digunakan oleh Empayar Benua Siam Islam Kedah dan yang terbaru yang saudara dedahkan ini..

    Puak Zionis ini dah celaru dengan sejarah depa sendiri..sebab?? salahkan tok nenek moyang depa yang celarukan sejarah agama depa, selewengkan Taurat hasilnya..star od david ni kata depa punya..ermm ya la Ahli Kitab ni saudara mara kita kerana ini agama samawi..tak salah nak pakai tapi bila claim kata hangpa punya pastu angkat senjata bunuh abis orang Islam sebab nak suruh kita ngaku tu simbol depa..

    Wahai kerajaan Malaysia..jangan sampai generasi akan datang lupa sejarah kita yang asli..esok jadi lah macam puak Zionis nie..

    -Zahrin-

    BalasPadam
  2. Salam.

    Ada 4 nama Sahabat Nabi S.A.W iaitu Khulafa Ar Rasyiddin Saidina Abu Bakar R.A, Saidina Umar R.A, Saidina Uthman R.A & Saidina Ali R.A Karamallahu Wajhah.

    Menunjukkan sapa2 yg mengakui dia adalah Ahlus Sunnah Wal Jaamah, mmg 4 Sahabat Nabi nie yg menjadi ikutan selain dari para Sahabat Nabi S.A.W yg R.A.

    Wassalam.

    BalasPadam
  3. Salam.

    Ada 4 nama Sahabat Nabi S.A.W iaitu Khulafa Ar Rasyiddin Saidina Abu Bakar R.A, Saidina Umar R.A, Saidina Uthman R.A & Saidina Ali R.A Karamallahu Wajhah.

    Menunjukkan sapa2 yg mengakui dia adalah Ahlus Sunnah Wal Jaamah, mmg 4 Sahabat Nabi nie yg menjadi ikutan selain dari para Sahabat Nabi S.A.W yg R.A.

    Wassalam.

    BalasPadam
  4. Salam.

    Rujukan mengenai Seal of Solomon,

    http://baheyeldin.com/culture/star-of-david-solomons-seal.html

    Wassalam.

    BalasPadam
  5. Bab star of david saya tak berani komen..CUmanya..

    Dalam kita marahkan yahudi,janganlah jahanamkan ISRAEL,kerana tidak ada satu ayat pun dalam al-quran mengutuk ISRAEL cuma yahudi saja selalu dikutuk Allah. Cuba kaji..Permainan yahudi memang licik!!

    BalasPadam
  6. Bijak Ihya, bijak...Bani Israel tu anak keturunan Nabi Yaakob A.S. Nabi Yusof A.S adalah dari Bani Israel. Baginda bukan Yahudi Laknatullah...

    BalasPadam
  7. Salam.

    Yahudi tu fahaman ker pecahan Bani Israel? Ada pendapat ianya fahaman ada pendapat ianya pecahan Bani Israel. Kalau ikut Al-Quran, Yahudi nie khianat tak ingat dunia. Jadik sapa2 yg khianat tu mmg sah Yahudi(termasuk ler sapa2 yg tukar & sembunyi sejarah).

    Wassalam.

    BalasPadam
  8. buka UUK ms85 perenggan terakhir...ada jawapan disitu.

    BalasPadam
  9. Salam ..

    Israel adalah bangsa yang dimuliakan Allah dengan di anugerahi banyak Para Rosul dan Nabi didalamnya. Belum kira para pendita yang menganut agama Hanif yaani agama lurus( agama sebelum islam di mashurkan dalam al-quran). Dalam Bani Israel terpecah menjadi banyak bangsa..termasuklah yahudi. Yahudi sendiri pun terpecah menjadi banyak suku antaranya yahudi bani najran dan macam macam lagi. Macam bangsa kita juga. Terpecah menjadi suku suku. Dalam blog TMP ini ada menceritakan bagaimana bahtera nabi Nuh a.s yang tersadai di gunung ararat,turki apabila surutnya bah besar yang melanda dunia. Mereka (manusia) turun berpasangan dari bahtera. Kelompok dalam bahtera inilah nenek moyang kita membawa kepada rumpun melayu kita sekarang.

    Maaf tuan TMP jika saya silap.

    BalasPadam
  10. jangka lukis di atas lambang bintang tu mirip lambang masonist yang juga sukakan alat tu, kan?

    BalasPadam
  11. ha ah..ye la tu...depa ni suka macam-macam.

    BalasPadam
  12. satu lagi kepada bumi langit.

    Lambang atau alat tu tidak salah, cuma bila disalah guna maka jadi lah ianya salah...perbuatan tu yang salah.

    BalasPadam
  13. haha,

    ini persoalan sufi/falsafah.

    hate the sin, love the sinner.

    tapi aku tak rasa dia confirm dgn islam

    BalasPadam
  14. Salam.

    Tuan bumilangit, lakaran di atas bintang tu bukan 'jangka lukis'. Ia lambang 'Zulfikar' pedang Saidina Ali yang bercabang dua. Pahlawan dan tentera2 Uthmaniah banyak menggunakannya pada bendera mereka. Simbol Zulfikar juga boleh ditemui dengan banyak pada artifak2 di Alam Melayu.

    Sekian.

    BalasPadam

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger