"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Jumaat, Julai 09, 2010

PEMBESAR DAN PANGLIMA MELAYU BENUA SIAM KEDAH


PEMBESAR DAN PANGLIMA MELAYU BENUA SIAM KEDAH

Kemungkinan pembesar yang bersongkok hitam dan duduk no 4 dari kanan adalah Almarhum Sultan Syed Long Jaafar Mad’Azam Shah ibni Sultan Syed Alang Alauddin yang mangkat syahid di Gerun Kedah pada 23 hb. Mac 1876 bersamaan 1296 Hijrah. (Perhatikan cara duduk dan cara letak tangan). Tidak mustahil didalam gambar ini ada juga terselit muka pengkhianat agama, bangsa dan tanahair.

Gambar ini dirakamkan di seberang Perai pada 1870an oleh jurugambar dari syarikat Sachtler & Feilberg dari Beach Street, Pulau Pinang. ( syarikat ini ditubuh pada 1862) dibawah gambar ini ditulis seperti berikut:

The photographer of the Malay Penghulus(Chiefs) and their headmen dating from 1870s or 80s is unknown ,but probably the well dressed sitters are obviously men of importance. (foto/artikel:Nazrin Abdullah)








MAK CHE SEPIAH
NAI SOFIAH@ CHE SOFIAH BINTI CHE ABDULLAH
Diputerikan : 1873 (?)Masihi bersamaan 1291 Hijrah
Mangkat : 11-8-1948 Masihi bersamaan 17-10-1367 Hijrah












INILAH WAJAH TOK NEK KITA ORANG MELAYU

Maka oleh itu datanglah pesan berkias pada 'ahlinya'

PUSAKA DAN WARISAN TANAH AIR INI

"Jangan sampai perolehi orang lain...."

Jika bersahut, maka bersambut!


* Pada zaman itu selain mesra alam dan untuk kesihatan (akupunture), sebenarnya teknik Kaki Ayam orang Melayu melangkaui zaman dan telah dibuat kajian oleh pihak barat. (baca sini)

8 comments:

  1. Bani Tamim d Kelantan
    Sampai masanya yang asal akan bangkit semula dengan penuh kekuatan yang penting bersatu. Hak asal akan pulang kepada yang berhak.

    BalasPadam
  2. mungkin ada diantara yang kat belakang tu dah bersepah ke seluruh semenanjung menyembunyikan diri buang pangkat buang title, meninggal tanpa sebarang pesan kepada anak cucu. kekadang orang Melayu hari ini pun tak tahu rupanya depa pun dulu keturunan hulubalang Melayu,keturunan ulama, keturunan pembesar.

    tak tahu tapi sebenarnya boleh tahu dan kena tahu amik tahu.

    SENTAP!

    BalasPadam
  3. Kita mesti sentiasa ingat dan beringat pada peristiwa dan sejarah warisan bangsa kita, supaya menjadi pengajaran dan peringatan sebagai menyemarak jati diri bangsa kita

    Asal kapas dijadikan benang
    Asal benang ditenun kain
    Yang lepas mesti dikenang
    Walaupun sudah berganti yang lain.

    Nazrin Abdullah

    BalasPadam
  4. meremang bulu roma tgk gambar - gambar panglima empayar benua Islam Siam Kedah ni..

    tgk muka Nai Sofiah ni..kesian..muka ni puak puak Spachendra dan Manjalara kata dia ni gundik..

    BalasPadam
  5. boleh katakan semua berkeris muka kering je yng dok bakang tu macam nak cabut keris pun ada gak

    tula kata orang Siam ni sebenarnya Melayu bercampur dengan Bugis plak tu. hah! amik ko

    BalasPadam
  6. orang kata standby nak perang ja..tapi depa tak bodoh la lawan senapang dengan keris..hehehe

    tapi yang pakai songkok hitam memang nampak badan dia tegap la..kalau betul la dia tu Almarhum Sultan Nai Long Jaafar..fuh..bangge teman. Sekarang ni semua perut roi je hehe jangan marah no

    BalasPadam
  7. assalamualaikm tmp

    dlm gambar tu mak che sepiah @ nai sofiah tu mak raja kedah badlishah ka ?

    BalasPadam
  8. Salam Che Megat . Almarhum Nai Sofiah tu bonda kepada Almarhum Paduka Seri Sultan Badlishah dan juga kepada Almarhum Tunku Mohammad - Raja Muda Kedah 1934-1935. Almarhum juga adalah nenda kepada Paduka Seri Sultan Abd Halim.

    -Nazrin

    BalasPadam

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger