"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Rabu, Jun 10, 2009

Usaha Menyekat Sejarah Reality Umat Melayu & Islam

Nampak gayanya usaha untuk menyekat dan menggelapkan pengkisahan Sejarah Reality Umat Melayu dan Islam masih berterusan. Ada pihak yang tidak gemar melihat umat Melayu mendapatkan kembali jati diri mereka yang sebenar. Maka tuan-tuan fikirkanlah sendiri. Melayu dibumi Melayu sudah tidak ada kebebasan bersuara menegakkan kebenaran. Ini bukan cerita politik. Ini cerita sejarah! Adakah kerana usaha hendak mengkaji semula - RESEARCH - mencari asal-usul umat Melayu itu menjadi satu yang 'abusive' yang akan menimbulkan ancaman dan perbalahan? Sungguh tidak masuk akal sama-sekali. Melainkan pada 'orang-orang' yang tidak berakal!

2. "If speaking up for the Malays is considered racist then are the Malays to be denied their right to speak for themselves"

Manuskrip Undang-undang Kedah yang menjadi bukti utama Sejarah Reality ini dibawa kembali ke Tanah Melayu atas hasil usaha Dr. M dan juga para penterjemah Dewan Bahasa dan Pustaka. Menafikan isi kandungannya samalah juga seperti kita menafikan usaha-usaha keras dan penat lelah mereka selama ini.

No Retreat. No Surrender.
THEMALAYPRESS.

7 comments:

  1. tak mengapa...mereka boleh halang seorang insan..tapi mereka tetap tak boleh halang semangat Narai yang telah meresap setiap jiwa anak Malaysia..

    Akan kita hebahkan!!

    BalasPadam
  2. Pihak yang complain tu rasanya orang yang sama yang pernah tanya soalan-soalan bodoh dalam blog ini dan SNK.

    Tak mengapa, semangat kita tak terjejas sikit pun.

    BalasPadam
  3. si pencari takdir11 Jun 2009 11:09 PTG

    Salam.

    Depa takut pada bayang2 sendiri.

    Wassalam.

    BalasPadam
  4. mereka takut bangsa Malayu ni naik balik.. kalau x, xde la sampai sejarah kita ni di hapus kn.. betul x..

    BalasPadam
  5. Teruskan usaha saudara, ini sejarah kita, HAK KITA. Hanya Melayu sahaja yang BERHAK memperkatakan kebenaran sejarah bangsanya, yang lain di bolehkan sahaja.

    (Di masa hadapan, insyallah bangsa Malaysia pula..tu pun kalau ada rezeki laa ! )

    So lets be fair in the comments !

    BalasPadam
  6. sokongan moral sebenarnya boleh membuatkan gunung beralih...

    BalasPadam
  7. jgn kita terus kata org yang komplain tu nak jejaskan usaha.

    tidak. saya tak bermaksud demikian, hanya ingin sejarah itu biarlah berlandaskan jlnnye yang betul.

    sbb tu saya byk bertanye pada pemilik blog.

    cuba kaji UUK tu dari segi saintifik plak. baru kukuh sikit. buat carbon dated. gune reference check tentang fact dalam UUK tu dgn manuskrip asia yang lain yg sezaman dgnnye dan bukan bersumber barat.

    byk lagi sumber bukan dari barat yg boleh dijadikan rujukan silang bukan/

    BalasPadam

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger