"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
THEMALAYPRESS - FIKIR DENGAN KRITIS | TERUS MELANGKAH LEBIH JAUH.

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Terima kasih kepada para pembaca yang masih setia mengikuti blog ini!
~ MOHAB (Blog layout versi 1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Rabu, November 07, 2012

Ini MCA Banyak Ciraka


Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun, hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang, disebabkan apa yang dikatakan ketakbekerjasamaan Dato' Onn terhadap persoalan kewarganegaraan.Pada tahun 1952, Akta Kewarganegaraan diluluskan yang mengenakan sekatan terhadap orang-orang bukan Melayu. 

Dato' Onn mengemukakan Akta Imigeresen 1952, 1953 dan Akta Perniagaan 1953 yang menjejaskan ahli-ahli Cina dalam IMP. 

Pemusuhan antara Tan dan Dato' Onn bermula ketika Tan menyokong cadangan H.S. Lee untuk bekerjasama dengan UMNO dalam Pilihan Raya Perbandaran Kuala Lumpur pada Februari 1952.


Dato' Onn terang-terang mengkritik tindakan-tindakan politik orang Cina dan ini menyebabkan Tan dan MCA menyokong UMNO yang diketuai oleh Tunku "The Negotiator" Abdul Rahman. (Bab nego-nego ni kena tanya Pak Habib Janda Baik, Tunku yang habaq kat dia)

Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953, dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang amanPembentukan Parti Perikatan antara MCA, UMNO, dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955.

Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan.

sumber cepat: http://ms.wikipedia.org/wiki/Tan_Cheng_Lock

Halo MCA wa bukan tak tahu lu sapa. Apa lu punya celita. Wa bukan tak tahu lu punya asal-usul. Sapa lu punya kapala. Lu sudah main ini negara sejak sebelum merdeka. Sikalang lu mau kutuk itu hudud PAS. Itu hudud PAS hudud Islam juga bukan hudud lu punya bapa. Ini negara sudah ada hudud sebelum lu orang datang sini bawak ciraka bawak British punya agenda. British sama lu sama saja. Sama dengan itu British barua, Tai mali nego-nego main wayang mintak sedekah - podah!

Kalau lu berani lu tendang itu UMNO keluar BN... wa tau itu BN lu punya bukan UMNO punya sejak zaman sebelum merdeka. UMNO takut sama lu sama PAS takut sama DAP. Lu orang banyak ciraka...lagi sekali cakap lu orang punya politik banyak ciraka. Lu kasi hantam itu PAS tapi lu punya olang pangkah itu DAP. Sama saja ciraka.

Senyap-senyap lu sudah beli ini negara, sudah beli Malayu punya kapala.

Terima kasih.
Orang Kheag Tesh Semenanjung Siam Melaka.

0 comments:

Catat Ulasan

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger