"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Ahad, Mac 29, 2009

UMNO akan berubah?

UMNO akan berubah-Najib

KUALA LUMPUR 28 Mac - Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menegaskan janji beliau untuk melakukan beberapa perubahan besar dalam parti bagi memastikan kelangsungan berterusan UMNO pada masa hadapan.


---------------------------------------------

Saya amat berharap UMNO dan parti-parti politik 'Melayu' yang lain melihat kembali kegemilangan silam dan mengambil Sejarah Realiti sebagai asas pembinaan negara Malaysia sebagai objektif perjuangan demi memastikan kelangsungan politik Islam-Melayu lebih dihormati dimasa hadapan. Empayar kita, bak kata perwakilan Kedah dahulu 'besar', sekarang tinggal sekangkang kera...

Lupakan Sejarah Melaka 1511...

9 comments:

  1. Boleh tak saudara ulas pasal filem Queen of Langkasuka? filem tu menampilkan banyak kostum & pakaian Melayu tapi berbahasa Thai. Hampeh, satu lagi usaha Thailand untuk mengubah sejarah. Entah lepas ni, terbit pulak filem tentang Melaka yang berbahasa Thai.

    Tak silap saya, filem tu tentang tiga beradik perempuan yang merupakan Raja Patani. Mungkin saudara boleh berbincang dengan blog anai-anai tentang apa yang fakta & apa yang diselewengkan dalam filem tu... Terima kasih!

    BalasPadam
  2. Salam.

    Mulianya satu2 bangsa itu kerana Islam*

    *Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

    Wassalam.

    BalasPadam
  3. Salam.

    Pengajaran yg selalu org tak ambil hirau. Kalau depa bleh buat filem camtu, awat karyawan filem kat Malaysia nie tak bleh buat. Dulu ada nak buat filem Pasir Salak. Apa dah jadi? Hangat2 taik ayam.

    Ada PHD/Dr. Tapi buat citer tah apa2. Merosakkan & memalukan org Melayu Islam.

    Wassalam.

    BalasPadam
  4. Kepada saudara tanpa nama.

    Saya lebih gemar jika saudara yang berkongsi memberikan sinopsis jalan cerita QL tersebut. Berikan sedikit ulasan mengikut pemahaman saudara berdasarkan blog SNK.

    Harap sudi berkongsi.

    BalasPadam
  5. sesiapa sudi upload movie tu? susah saya cari xder la di dunia piracy

    BalasPadam
  6. Saya masih belum tengok lagi kseluruhan filem tsbt. just tengok trailer di youtube shj (filem pasal sejarah Kerajaan Melayu, tapi trailer macam lagi banyak Muai Thai dari silat!) & bbrp gambar di internet. tak silap saya, filem tu akan mula ditayangkan jugak di Malaysia.

    Filem tu kalau tak silap saya cerita tentang tiga beradik, Raja Hijau, Raja Ungu & Raja Biru (kalau tak silap lah). apa yang saya tahu, tu Raja2 Perempuan yang pernah perintah Kerajaan Pattani kan? bukannya Langkasuka.

    Insya Allah, after tonton nanti saya akan cuba bagi komen. Cuma sebelum disiarkan di Malaysia, better Tuan postkan dulu di blog ini supaya penonton yang maybe tak arif pasal sejarah tak terpedaya bulat2 dengan dakyah puak2 Thai ni.

    Terima kasih!

    p/s: saya try gak nak post comment di blog anai2 pasal filem ni tapi tak dapat lah...

    BalasPadam
  7. Apa niat ko sebenarnya wahai si Tanpa Nama?

    BalasPadam
  8. Story :

    Queen Hijau of Pattani faces overthrow by the rebel Prince Rawai, who is allied with pirate captain Black Raven. The pirates attempt to capture some giant cannon invented by Dutchman Janis Bree and Chinese inventor Lim Kium, but the Dutch ship carrying the cannon blows up and the cannons sink into the sea.

    Meanwhile, an orphan sea gypsy boy named Pari is raised in a fishing village, which is constantly under attack by Black Raven's raiding parties. The boy, gifted in the magical art of Du Lum, is taken by his uncle Anjar to learn more of the magical ways of the ocean from White Ray, but the sage refuses to teach the boy. Nonetheless, Pari is soon communicating with the marine life. He grows into manhood and becomes a fighter against Black Raven's pirates.

    Black Raven, also a practitioner in the Du Lum ocean magical arts, has been trying to raise the cannons from the depths of the sea.

    Queen Hijau wants her own large cannons and seeks the inventor Lim Kium, who has been living in the sea gypsy fishing village. She sends away her daughters, Princess Ungu and Princess Biru. They will be under the protection of the queen's loyal commander, the fierce martial artist Lord Jarang.

    At the fishing village, Lord Jarang comes under attack. Pari aids Jarang in fighting off the pirates, and Jarang makes his escape. In the confusion, Princess Ungu is believed to have been killed, but she has actually been rescued by Pari and taken to White Ray's remote island.

    There, a romance develops between Ungu and Pari, but neither are able to commit. Ungu is due to marry Prince Pahang, an important ally of Langkasuka. And Pari is still tortured by the death of his childhood sweetheart at the hands of Black Raven's men.

    In a cave on the island, Pari encounters Black Ray, an evil, unstable alter ego of White Ray, and Pari begins to learn more about Du Lum and the conflict between the black and white sides of the practice.

    Eventually, all the forces - the rebel prince, the pirates, the ocean sorcerers, the queen and the princesses - will battle for the big cannon.

    SYPNOSYS DIPETIK DARI LAMAN LANUN CETAK ROMPAK

    BalasPadam
  9. Ahazeman. aku rasa ko ni dah pening...wakeup bro. kita ada menda lagi besar dari cerita harut marut Thailand ni...

    Senang la...QL ini cerita fiction je. Setakat nak merosak minda ok la kot.

    Sedih aku dengan ko ni, hari tu ko suh aku mati..la ni makin mengarut jadinya ko.

    BalasPadam

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger