"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
THEMALAYPRESS - FIKIR DENGAN KRITIS | TERUS MELANGKAH LEBIH JAUH.

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Terima kasih kepada para pembaca yang masih setia mengikuti blog ini!
~ MOHAB (Blog layout versi 1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Isnin, September 28, 2009

Article 160 of the Constitution of Malaysia

Article 160 of the Constitution of Malaysia

From Wikipedia, the free encyclopedia

Article 160 of the Constitution of Malaysia defines various terms used in the Constitution. It has an important impact on Islam in Malaysia and the Malay people due to its definition of a Malay person under clause 2. It took effect after August 31, 1957 ("Merdeka Day" or "Independence Day") in West Malaysia, and took effect in Singapore and East Malaysia when they merged with Malaya in 1963. The article no longer applies to Singapore, as it declared independence from Malaysia in 1965; however, it does affect the legal status of Malay Singaporeans when they enter Malaysia.

[edit]
Definition of a Malay

The article defines a Malay as a Malaysian citizen born to a Malaysian citizen who professes to be a Muslim, habitually speaks the Malay language, adheres to Malay customs, and is domiciled in Malaysia or Singapore. As a result, Malay citizens who convert out of Islam are no longer considered Malay under the law. Hence, the Bumiputra privileges afforded to Malays under Article 153 of the Constitution, the New Economic Policy (NEP), etc. are forfeit for such converts.

Likewise, a non-Malay Malaysian who converts to Islam can lay claim to Bumiputra privileges, provided he meets the other conditions.


SELANGOR

Taburan penduduk mengikut bangsa (bukan kaum) maka disini keperluan etnik-etnik Melayu yang tediri daripada pelbagai suku kaum itu disatu menjadi bangsa Melayu.Source: http://www.selangor.gov.my (2009)


Cuma yang tidak dinyatakan disini adalah taburan penduduk berstatus bumiputera, yang mana jika mengikut tafsiran Article 160 - mereka yang telah memeluk Islam dan telah memenuhi syarat-syaratnya, dan juga tidak dinyatakan pula mereka yang telah murtad dan memenuhi syarat-syaratnya (orang murtad sepatutnya di letakkan dalam 'status pemulihan' atau jika tidak bertaubat mengikut syarat-syarat Islam dan akan termasuk pula dalam status 'tunggu untuk di penggal' jika tidak bertaubat)


"Mengikut rekod Jabatan Agama Islam, Selangor merupakan kawasan yang paling ramai mempunyai penduduk Melayu Islam yg bertukar agama, bukan sahaja kepada Kristian, tetapi juga kepada agama lain seperti Hindu. Kedua, kawasan Kuala Lumpur dan diikuti dengan Pulau Pinang. Sejumlah kecil kes murtad juga terdapat di negeri-negeri lain. Yang menyedihkan, terdapat banyak kes-kes terbaru yg membabirtkan remaja belasan tahun."


Fasal ada menyatakan hukum murtad. Apabila seorang Islam itu murtad maka disuruh taubat tiga kali. Jika tiada mahu, dibunuh, dan tiada disembahyangkan dan jangan ditanam pada kubur orang Islam. (UUK, ms 82)


Dalam UUK, terang dinyatakan bahawa hukum murtad itu jatuh kepada orang ISLAM dan bukan tertakluk kepada bangsa - maka hukum ini adalah universal. Jadi apabila membicara hal murtad, skop dan takrifan perlulah diperluaskan kepada mereka yang berstatus BUMIPUTERA dan tidak pada Melayu sahaja.


Oleh itu kembali kita kepada masalah Selangor, bolehkah kita mengandaikan bahawa taburan penduduk diatas sebenarnya tidak melambangkan kekuatan sebenar orang Melayu dan Bumiputera Islam di Selangor-- jika mengambil kira jumlah dan peratusan mereka yang telah menjadi liberal dalam pemikiran (cthnya: tiba-tiba memperjuangkan hak sama-rata - Melayu tidak semestinya Islam dsbnya lagi) dan barangkali ada yang telah murtad secara diam?


Antara contoh nyata yang baru timbul: http://www.hmetro.com.my/Monday/BeritaUtama/20091012085647/Article


(Adakah peluang atau 'opportunity' ini yang di katakan 'New Hope' bagi mereka yang melihatnya sebagai titik lemah atau 'weakest point' di Selangor dan di 'neighboring state' - KL & Negeri Sembilan?)


Jika mengambil perkiraan politik hari ini pula, maka telah terbukti bahawa mereka yang menyokong Parti Islam adalah minoriti dibumi sendiri dan mereka yang menyokong Parti Melayu pula tidak berjaya mendapat kuasa. Oleh itu, bolehkah kita (secara congak orang kampung) mengambil perkiraan politik ini sebagai tanda sukat kekuatan Melayu-Islam yang semakin lemah, walaupun sebenarnya mereka adalah majoriti di Selangor -- isu tidak akan timbul jika Parti Islam menjadi majoriti kerana secara logiknya ia sesuailah dengan taburan penduduk di atas.


Adakah ini satu keadilan atau satu kesilapan dalam pengadilan di Selangor? Gerangan 'parasite' jenis apakah ini yang bertungkus lumus menjatuhkan Selangor -- apa agendanya? Dan 'parasite' itu pula bermula dari dalam atau datang hinggap dibawa angin lalu -- dari luar?


Dalam berpolitik, nampaknya umat Islam Selangor sudah berjaya diikat oleh janji manis lagi palsu-- jika tidak betul-betul maka anak cucu kitalah yang akan menerima bahananya New Hope yang dilaungkan 'parasite' NWO dan agen-agennya.end and kemana sudahnya cerita ini is to be continued...(insyaAllah)


*apa itu NEW HOPE? -- ini kita semua mahu jaga-jaga.

0 comments:

Catat Ulasan

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger