"Education aims at independence of judgement. Propaganda offers ready-made opinion for the unthinking herd."
Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.
~ MOHAB (1 September 2014 - 17.07.2014 - 19 Ramadhan 1435)

Sabtu, Disember 21, 2013

Dialog Dengan Devil - Siri Serem.

Dialog dengan Devil.

Rock Devil: HA HA HA halo brader, kan main lagi tangkap leleh.

Rock Cintan: Biasa ler, layan kepala. Lu ni sapa?

Rock Devil: Wa ni spesis rock gak…evil punya.

Rock Cintan: Woo… evil siutt….so apa kes?

Rock Devil: Wa nak tanya lu ni…

Rock Cintan: Tanya apa?

Rock Devil: Lu percaya tuhan ada?

Rock Cintan: Percaya!

Rock Devil: Ok skang wa tanya lu, siapa yang menjadikan alam?

Rock Cintan: Tuhan.

Rock Devil: Siapa yang menjadikan lu?

Rock Cintan: Tuhan!
Jap wa tak da masa ni, jadi sebelum lu panjang tanya soklan bodo wa nak mencelah sket, siapa yang menjadikan lu?

Rock Devil: Aku jadi sendiri.

Rock Cintan: Waa..ganas lu, sebelum lu jadi sendiri, lu kat mana?

Rock Devil: Err..wa tak ada lagi.

Rock Cintan: Jadi dulu lu takda, masa lu tengah tak da tu, lu jadikan diri lu sendiri?  Itu macam ka?

Rock Devil: ….Macam tu la.

Rock Cintan: Hek eleh… akai ada? Macamana pulak yang tak ada boleh menjadikan yang ada? Bangang la lu ni setan, agak-agak la kalau nak membohong pun.

Rock Devil: ….

Rock Cintan: HA HA HA mana mau pigi?

Rock Devil: Main api…

Rock Cintan: Tuhan bagi jadi itu api panas, jangan sampai terbakar diri.

Kadang-kadang  setan ni bermain-main dengan hati kita sentiasa meniupkan rasa was-was supaya manusia berada dalam keadaan sedih dan kecewa memikirkan hal ketuhanan. Bila kita kecewa dan sedih tanpa jawapan yang pasti, menandakan syaitan sudah menang, dan bila kita gelak dengan jawapan yang pasti maka setan kecundang. Begitulah kata Tok Alim.

Sungguhpun begitu peperangan hati ini tidak berakhir dengan mudah. Sentiasa puak-puak setan ini berusaha menyesatkan anak adam dengan apa cara sekalipun sampailah badan bercerai nyawa.

Kisah ini di dialogkan sebegitu rupa untuk disesuaikan dengan keadaan rock semasa. Kisah sebenar boleh didapati dalam kitab-kitab Tauhid Ahli Sunnah Wal Jamaah karangan ulama-ulama Melayu terdahulu.

Apa yang menarik, sukar untuk kita dapati pengajian SIfat 20 dalam bahasa Inggeris. Oleh kerana itu orang Melayu mempunyai satu kelebihan yang tinggi dalam keilmuan Tauhid kerana dapat menembusi satu ilmu yang paling tinggi berbanding ilmu-ilmu lain didunia dengan menggunakan keistimewaan bahasa Melayu.

Sebab itu lah orang Melayu sebenarnya cerdik kerana dapat pengungkapan Tauhid yang tepat dengan akal dalam lingkungan perbendaharaan bahasa yang kaya. Beruntung besar orang Melayu.

Bahasa Inggeris selalunya menggunakan His atau He atau It apabila merujuk kepada tuhan atau barang yang tidak nampak,  tapi bahasa Melayu ada perkataan DIA yang melepaskan penggunannya daripada meletakkan gender atau barang atau bentuk (form) segala istilah physic atau being (kena jadi atau makhluk yang kena jadi) kepada Tuhan yang Muhalafatulil Hawadis (tiada sama dengan yang baharu).

Maka terselamat orang Melayu daripada syirik halus yang berterusan dengan kehalusan bahasa Melayu itu sendiri.

Bahasa Melayu itu sendiri sememangnya satu wasilah (jalan yang menyampaikan maksud) me-layu dengan Tuhan untuk Umat Melayu.

Orang Arab kata orang Inggeris ceduk perkataan '0' (sifar) daripada mereka, orang India kata orang Arab ceduk istilah '0' daripada mereka (kata Allahyarham Ahmad Deedat), tetapi orang ini semua tidak tahu istilah '0' itu telahpun digunakan oleh orang Melayu lama sebelum mereka.

Maka Bahasa Melayu mesti dimartabatkan dan dipertahankan dalam apa keadaan sekalipun.

Andaikata dialog diatas dibuat dalam bahasa Inggeris secara literal?





Rock Devil : HA HA HA halo Brader , catch you playin' that melting song...

Rock Cintan : It's normal , indulgin' my self . who are you?

Rock Devil : I am a rocker too …the evil .

Rock Cintan : Woo ... evil things .... so what?

Rock Devil : I wonder ...

Rock Cintan : What ?

Rock Devil : Do you believe in God ?

Rock Cintan : God exist and I Believe !

Rock Devil : Ok I'm gonna ask you , who made ​​the universe ?

Rock Cintan : God .

Rock Devil : Who made ​​you ?

Rock Cintan : God !
I had no time , so before you prolong me with some of your stupid questions , let me ask you, who made ​​you ?

Rock Devil : I make my own self .

Rock Cintan : Waa .. evil you , before you make yourself , where are you?

Rock Devil : Err .. I'm no where .

Rock Cintan : So you do not exist , when you're not a being, you make yourself? like that?

Rock Devil : .... Kind of .

Rock Cintan : Hek eleh ... must not make any sense? how a don't exist being, make ​​a being? Stupid devil , don't push your luck.

Rock Devil : ....

Rock Cintan : HA HA HA where are you goin' ?

Rock Devil : Playin' with fire ...

Rock Cintan : God made hot  the fire , do not burn yourself ....






0 comments:

Catat Ulasan

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera. Selamat membaca.

 

Copyright © T H E . M A L A Y . P R E S S Design by Free CSS Templates | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger