Reading Materials for the tasteful Adventurers, Explorers, Mythbusters and Leaders. The Faculty of Historical Reality Studies?

Selasa, Januari 01, 2013

Systematically Haywired

Kisah wire.

A: Cuba check kenapa suis dua bilik ni menyala hanya apabila lampu depan ni on? Patutnya tak berkait wayar living hall dengan wayar bilik ni.
B: Saya kena check ni bang.
A: Ok cuba check
B: Saya pun pening kenapa wayar neutral ni boleh jadi live, haywire dah ni!  Susah nak trouble shoot kalau macam ni, mungkin ada leaking. Saya kena check satu-satu sebab wire ni sensitif. Mungkin ada  leaking kat mana-mana sebab tu wire ni dah tak boleh jadi neutral lagi. Cari jalan keluar tak jumpa...dia looping dalam system ni. Bahaya ni!
A: Emm…kalau satu-satu point nak check, sampai bila ko nak perabih check ni? Cuba ko check pangkal kat *Electric Control Board tu, check root cause mungkin kat situ. Saya tak pandai bab wire tapi saya pakai logik jer ni.
B: Huh! Patutla bang developer ni sudah cucuk wayar live masuk slot neutral. Gila apa? Patutla la semua neutral nyala.
A: Colour indicator tu dah takde makna la macamtu. Kalau pangkal tak betul hujung pasti tak betul sampai kiamat tak jumpa jalan, tak boleh solve
B: Sejarah wire, developer sudah cucuk bikin haywire...
A: Sys tem at i cally Haywired.

terima kasih.

*Circuit breaker.

Contoh cerita blueprint - menatang apa?


Residential electrical blueprint drawing




Blueprint drafters and architectural engineers are getting a lot of competition from some of the more advanced home design software. 



Electricians know the codes for your area and can help you in the planning and placement of all electrical outlets and switches. These can then be worked into your blueprint.

The electrical inspector will provide you with all the local codes and regulations that are necessary to pass inspection. It's also a good idea to have a knowledge of how electrical codes, formulas and diagrams are laid out. You can get a lot of this information on my electrical formulas page. 

Once you download that free Ebook about home wiring, you will need to study how the electrical diagrams and circuits are installed. Also notice how the different wire sizes are used each with their corresponding breakers. If you're familiar with each of these things, you will have more confidence about your wiring projects.

A knowledge of home wiring will help a lot when you're drawing up electrical blueprints. Most electricians will follow the blueprints to the letter. I've seen some of the old school electricians wire things a little differently. Most of the time, it's up to code, but if not, it will need to be done right.

Cerita lain:

Developer dah dapat duit dia cabut, landlord la kena bertanggungjawab nak solve problem ni supaya menjadi selamat semua isi rumah.

Land-Lord tu maksud mudahnya Tuan Tanah.

Kalau pajak, cukup masa Tuan Tanah mai amik balik la...nganga saja la.

Kalau sewa beli, cukup masa penyewa jadi tuan la.


0 comments:

Sokong Harimau Malaya

RUANGAN PEMBACA

TMPTV CHANNEL

RIDE THE WIND

RIDE THE WIND from THEMALAYPRESS on Vimeo.


RIDE THE WIND - POISON 1990 (CAPITOL RECORD)


Of all the truths and lies

And stories of riders in the sky

They say only the bravest try

Where eagles and angels dare to fly


JWJ4 TRAILER

Beta Version


Dodoi Melayu Turun Temurun Pembuka Bicara:


Buai laju laju,

Sampai seberang sana,

Apa dalam baju?

Sekuntum Bunga Cina


[Sutera Ini Sutera Warisan

Sutera Biru Pembalut Permata

Pesan Muhammad Jadi Pegangan

Mulia-lah Bangsa Martabat-lah Agama]

-MOHAB films update 12 December 2012

KETUPAT CUBE

KETUPAT CUBE
Logo Baru TMP sempena Awal Muharram 1434H. With Colours - Blended (with special green color code that was used for all logos). Daripada pemerhatian saya, seni anyaman ketupat umpama seni Melayu yang lain. Melambangkan jati diri peribumi - bumiputera - asli - Melayu alam Nusantara dan juga Benua Siam. Teknik sulamannya melambangkan kecerdikan orang yang mula-mula menciptanya dahulu. Jangan sampai bukan bumiputera - bukan Melayu mengaku pulak Ketupat hak depa juga, sehingga timbul pula istilah 'lebih ketupat daripada ketupat' dan tidak pernah pula dengar orang Melayu mengaku menjadi 'lebih tosei daripada tosei' - MOHAB

Sejarah Pattani 1785


WACANA ISLAM DAN MELAYU


Penghujung cerita:


Orang Melayu perlu berani mencabar apa yang selama ini dia faham betul rupanya tak betul. Dan ini memerlukan keberanian. Keberanian ini diperlukan untuk suatu masyarakat berubah. Orang Melayu perlu check balik apa yang menyebabkan kebuntuan mereka selama ini untuk bangkit dan kena usaha supaya halangan itu dibuang supaya tidak lagi dimomokkan hanya kerana kepentingan Melayu Istimewa yang menyebabkan kita ketinggalan kebelakang - Dr Mujahid Yusuf Rawa


Sebuah wacana yang agak telus dan berani mengkritik Melayu dalam konteks sejarahnya, jati dirinya serta sejarah sistem feudalnya. Wacana seperti ini perlu selalu diadakan untuk menyedarkan umat Islam dan Melayu khasnya supaya tidak jumud menjadi pak turut meng-khinzir buta, sebagainya contohnya dalam perihal melantik pemimpin - two thumbs up! - TMP/MOHAB

TRIBUTE TO JWJ1 2010 Photographs Seimbas lalu...

JWJ1 2010 Seimbas lalu... by MOHAB

about what?

Our great democracies still tend to think that a stupid man is more likely to be honest than a clever man, and our politicians take advantage of this prejudice by pretending to be even more stupid than nature has made them.

Bertrand Russell

Senyum Kambing

Senyum Kambing

POLL TERDAHULU

POLL TERDAHULU

Ada pihak mempertikai begini: "Sejarah Melayu mana ada, mana dia sejarah Melayu?" (answer changed 27/01/2011)

POWERED BY GENUINE IN-HOUSE ENGINE

POWERED BY GENUINE IN-HOUSE ENGINE
MADE IN MALAYSIA

  © 2010 THE MALAY PRESS ALL RIGHT RESERVED.

Back to TOP